Kérdése van? Kérjük írjon emailt! rendeles@li-ion.hu

Inverter / Konverter

 

 

 

 

 

 

 

Mire jó, mire lehet használni egy feszültségátalakító invertert ?


Ha 12V vagy 24V -os egyenáramú feszültség vagy akku áll rendelkezésére, de Ön ~230V-os hálózatra készült készüléket akar üzemeltetni, akkor jöhet számításba egy inverter.


Az inverterek különböző kimeneti terhelhetőségben készülnek


Figyelem, az inverter kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy sok készülék (pl.:hűtőgép stb.) a bekapcsolás pillanatában 6-8szor akkora teljesítményt vesz fel rövid ideig, mint a normál teljesítménye, ezért előfordulhat, hogy csak egy lényegesen nagyobb inverter tudja üzemeltetni, mint amit a folyamatos teljesítményfelvétele indokolna!

Az inverterek nagyon rövid ideig, (0,5 másodperc) több mint 2x-es túlterhelést általában elviselnek.

Fénycsövet - hagyományos gyújtópatronost - nem szabad üzemeltetni róla mert tönkreteheti az invertert!


Fontos információ!


Az inverterekből létezik
 valódi szinusz hullámú 230V feszültséget előállító típus, ezek árban drágábbak, viszont minden készülék tápellátására alkalmasak.


A másik csoport, a
 módosított szinuszhullámú feszültséget előállító típusok, ezek olcsóbbak, de korlátozottan használhatóak néhány készülék esetében. Ezek a típusok nem szinusz, hanem különbözõ trapéz, négyszög, háromszög jelalakú váltóáramot állítanak elő. Ezért, nem használhatóak, Pl. hűtőgép, házi vízmű és egyéb kondenzátoros indítású villanymotoros készülékek esetében.
Kefés főáramkörös motoros barkácsgépek, számítógépek stb. működnek róluk, erre alkalmasak általában.

Használati tippek:

-Szerelők jól használhatják, kinti szereléseknél, ha szükség van 230V feszültségre, fúráshoz, véséshez, köszörüléshez, elektromos festékszóróhoz, szivattyúhoz és még sok más készülékhez.

-Központi fűtés rendszereknél, a keringető szivattyúk, kazánelektronika szünetmentes, feszültség ellátására,
áramszünet idejére, amikor leállna a fűtés. Itt csak valódi
színuszos inverter jöhet szóba!

-Autóban notebook, kamera és egyéb készülékek üzemeltetéséhez, feltöltéséhez.


-Pincéknél borszivattyúzáshoz elektromos készülékek, lámpák, elektromos permetező, daráló üzemeltetéséhez, gépkocsi akkuról.
 

-Kis hétvégi házaknál, horgász házaknál, hajókon ahol nincs hálózati feszültség, jól alkalmazható. (Persze az akku töltést meg kell oldani, ha nem egy autó akkumulátoráról használjuk. Pl. napelemekről.)

 

Konvertereinket akkor tudja használni, ha amerikai vagy nagybritanniai útjáról úgy tér haza, hogy hoz magával valamilyen elektronikus berendezést, ami az ottani hálózati feszültséggel működik, ami 110V.

A konverter az itthoni 230V-os hálózati feszültségből állítja elő ezen készülékek számára a 110V-ot, valamint biztosítja az eltérő konnektor aljzatot is.