Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 09:07

13+1 tipp a motor akkumulátor karbartásához

Havonta érdemes ránézni a motor akkujára. Most egy listával segítünk, amit ha lépésről lépésre végigkövet, sose lesz gondod az aksival!

Először is, a motor karbantartása nem azt jelenti, hogy gyorsan megszerelünk ezt-azt, mert éppen muszáj, vagy elromlott. A karbantartás azt jelenti, hogy folyamatosan jó állapotban tartjuk a motort, így biztosan elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Mindazonáltal több tucat olyan alkatrész is van egy motoron, amit rendszeresen ellenőrizni kéne. Lehet is, de ha inkább a gurulással szeretne időt tölteni, csökkentse le a listát a legfontosabbakra. Az akkumulátor ezek között van.

Ez az az egyszerű alkatrész, ami a legtöbb motor leállást okozza. Sajnos, mivel gyakran nehéz hozzáférni, ezért a szükségesnél kevesebbszer ellenőrzik a motor akkut.

Pedig az akkumulátor csak egy egyszerű karbantartást igényel havonta, hogy tökéletesen működjön. Tartsa az aksit 100%-os töltésen, és töltse fel, ha a világítás homályossá válik, az indító hangja gyengül, vagy ha több, mint két hétig nem használta az akkut.

Egyéb esetekben kövesse a következő lépéseket:

1. Ellenőrizze az elektrolit szintet
2. Ha alacsony, töltse fel desztillált, vagy ioncserélt vízzel. Viseljen kesztyűt és védőszemüveget. A feltöltést jól szellőző helyiségben végezze, ügyeljen az esetleg képződő füstre. (Lásd még tippjeinket ólom-sav akkumulátor töltéshez.
3. Tartsa tisztán az akku tetejét.
4. Ellenőrizze a kábeleket, sarukat, hogy ne legyen nyilvánvaló sérülés vagy laza csatlakozás.
5. Ha szükséges, tisztítsa meg a huzalvégeket és a csatlakozókat.
6. Ellenőrizze, nincs-e belül túlzott üledékképződés, szulfátosodás vagy iszaposodás.
7. Ellenőrizze, hogy a gáz kivezető szelep nincs-e eltömítődve
8. A sapkákat szorosan helyezze vissza
9. Befejezésképpen ellenőrizze le még egyszer az akkumulátor állapotát egy feszültségmérővel, vagy az intelligens töltővel.
10. Végezze el a fenti lépéseket havonta! Az így kialakított rutin segítségével soha nem lesz váratlan gondja a motor akkumulátorral!

A tárolás során lemerülhet az akkumulátor, ezért ha leállítja a motort, figyeljen még néhány dologra.
11. Soha ne tárolja az akkumulátort (és a motort) 0 Celsius fok alatti hőmérsékleten.
12. Ha az akkut kiveszi a motorból, NE tárolja beton, vagy vas felületen. Tárolja fa, vagy egyéb olyan felületen, ami nem vezeti az áramot.
13. Csatlakoztassa az aksit egy töltőre. Legalább havonta egyszer csepptöltéssel hozza formába az akkumulátort. A teljesen feltött akku hosszabb ideig fog szolgálni.

13+1 Végül még egy tipp: nyomtassa ki a fentieket, hogy mindig kéznél legyenek a garázsban, tárolóban is

akkumulátor karbanartás 13+1 lépésben

Webáruház készítés