Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 13:17

Lítiumos akkumulátor töltése

Az egyik leggyakoribb akkumulátor típus manapság már a lítium bázisú. Akár lítium-ionos, akár lítium-polimer akkuja van, mi segítünk a megfelelő töltési információkkal.

A legdinamikusabban fejlődő akkumulátor típus a lítium bázisú. Kis méretük és nagy energia-tárolási képességük miatt a legkisebb mobil eszközökben szinte már csak ezeket alkalmazzák. Ha megnézi a telefonját, e-köny olvasóját, vagy a notebookját, nagy valószínűséggel lítium alapú akkumulátort talál benne.

A lítium alapú akkumulátoroknak két fajtája a legelterjedtebb manapság: a li-ion (lítium-ion) és a li-po (lítium-polimer). A Li-ION pedig az akkupiac oroszlánja (“lion” angolul = oroszlán) , és az a cég, ahol mindent megtudhat az akkumulátorokról, megoldjuk minden akkus gondját, és garantáltan feltöltjük - mert energia mindenhez kell!

Komolyra fordítva a szót: a lítium-ionos akkumulátorok előnyei néhány szempont figyelembe vételével:

 • kis tömeg
 • relatíve sok energiát képesek szolgáltatni
 • viszonylag hosszú az élettartamuk
 • nem igényelnek formázást (szemben a nikkel bázisú akkumulátorokkal)
 • már az első használatkor leadják maximális teljesítményüket

A li-ion akkuk hátrányai, kényes pontjai:

 • nem tűrik jól a túlmerülést
 • nem tűrik jól a túltöltést sem
 • kényes a technológia, akár robbanhatnának is az akkuk - ha nem lennének ellátva rengeteg biztonsági rendszerrel.

A li-ion akkumulátorokat CSAK és kizárólag a saját, lítiumos akkuhoz szóló töltővel szabad tölteni. Akkor se használjunk más töltőt, ha a használni kívánt töltő látszólag alkalmas az akku töltésére, vagyis megfelelő feszültséget és áramerősséget ad le, vagy akár a csatlakozója is illeszkedik a lítiumos aksihoz. Mivel rosszul tűrik a túltöltést, ezért például a más töltőknél alkalmazott “csepegtető töltés” végzetes károkat okozhat az akkumulátorban.

Az akkumulátorok technológiája kényes, de több biztonsági rendszer is védi a felhasználókat. Így az akkukat ellátják a túltöltés, a túlnyomás, a túlmelegedés és az alulmerülés elleni védelemmel. Általában akkor kapcsol szét a biztonsági renndszer, ha a cellafeszültség eléri a 4,3 Voltot, vagy a hőmérséklet eléri a 90 Celsiust, illetve amikor a nyomás eléri az adott szerkezetre számított értéket. Ha túlmerül az akkumulátor, akkor a saját töltőjével nem hozható már vissza. Vannak viszont úgynevezett gyógytöltők, amelyek mintegy újraéleszthetik az alulmerült akkumulátorokat is, de 1,5 Voltos cellafeszültség alatt már ezekkel sincs remény.

Az úgynevezett “gyorstöltők”, vagy “csodatöltők” használata sem ajánlott, ezek ugyanis nem hoznak valós eredményt, nem töltik fel az akkumulátort teljesen. A technológia sajátossága, hogy a lítiumos akkumulátor töltése során a következő folyamat zajlik le: először a feszültség maximumának eléréséig az akkumulátor megkapja a töltés nagy részét. Ezt követően, a maximális töltöttség eléréséig egy lassú folyamat vezet, ezzel biztosítva az akkumulátor biztonságos használatát. Ez, a töltési folyamat második része akár kétszer annyi ideig is eltarthat, mint az első szakasz. Az úgynevezett “gyorstöltők”, amik azt ígérik, hogy akár egy óra alatt is fel tudják tölteni a li-ion akkumulátort, mindössze azt csinálják, hogy az akkumulátor-töltő elérve a maximum feszültséget "kész" állapotot jelez, valójában a töltöttség ilyenkor az elérhetőnek csak a 70%-t teszi ki!

A li-polymer akkumulátor a li-ion akkuk utódja, melynek előnye, hogy nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz folyékony elektrolitot, helyette speciális polimer választja el az anódot és a katódot. Ez nagyon vékony és nagyon rugalmas cellákat eredményezhet, mivel nem kell vastag falú burkolattal védekezni a folyadék kifolyása ellen.

Összefoglalva, tippek a lítiumos akkumulátorok töltésére:

 • CSAK az eszköz saját, lítiumos töltőjét használja az akku töltésére
 • NE használjon “gyorstöltőket”, “csodatöltőket”
 • Havonta egyszer érdemes a lítiumos akkukat is teljes töltési ciklusnak, hogy a cellák között esetlegesen keletkezett feszültségek kiegyenlítődjenek. Ezek ugyanis hibás diagnosztikához vezethetnek, azaz például a telefon azt mutatja, hogy már csak félig van az akkumulátor, miközben még majdnem tele van, vagy éppen fordítva.

Ha minden elővigyázatosság ellenére is túlmerül az akkumulátora, vagy valamiért úgy érzékeli, hogy nem kommunikál az eszközzel, a kelleténél hamarabb lemerül, ne essen kétségbe! Nem biztos, hogy egyből új akkut kell venni, drága pénzért, valószínűleg egy akkumulátor felújítással már meg is oldjuk a problémáját!

részlegesen töltött li-ion akkumulátor

Webáruház készítés