Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 15:07

Nikkel bázisú akkumulátor töltése

Nikkel bázisú akkumulátorokat szép számban találunk hordozható eszközeinkben. Kattintson ide, hogy megtudja, mire kell figyelni a Ni-Cd vagy Ni-Mh akkuk töltésekor.

A nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátor egy viszonylag régebbi fejlesztésű, de stabilan kiforrott technológia. Sajnos, azonban rengeteg káros anyagot tartalmaznak ezek az akkuk. Egy 2006-os EU direktíva nagyon megszigorítja a higany, a kadmium és az ólom használatát az akkumulátorokban. Ezért ma már gyakorlatilag a NiCd akkumulátorok csak ott használhatók, ahol helyettesítésük nem megoldható.

A nikkel-metálhidrid (NiMh) akkuk nem tartalmaznak mérgező anyagokat, és több energiát is szolgáltatnak, mint a NiCd aksik. Ezek az akkuk azonban viszonylag hamar elöregszenek, gyakrabban kell őket cserélni, vagy szükséges a felújításuk. Még ma is szép számmal talákozhatunk velük szerszámgépeknél, orvosi műszereknél.

A nikkeles akkumulátorok igénylik a “formázást”. Ez azt jelenti, hogy az első alkalommal 24 órán át kell tölteni ezeket az akkukat. Ez azért szükséges, mert a gyártás után előtöltött cellák (az akkumulátor kis alakotó részei) egyrészt különböző töltöttségi szinten vannak, másrészt a hosszú, mozdulatlan tárolás miatt kialakult elektrolit-eloszlási egyenetlenségeket is így lehet eltűntetni. (Lásd korábbi cikkünket: “Az új laptop, kamera akkumulátorom nem működik! Mi a hiba?”)

A nikkel bázisú akkukra jellemző az is, hogy teljes kapacitásukat csak néhány töltési ciklus (teljes feltöltés és lemerítés) után érik el. Akár 3-5 teljes ciklus is szükséges lehet a teljes kapacitás eléréséhez. Ez mind a friss, új akkumulátorokra, mind a felújítottakra is igaz.

Nem szabad a nikkel alapú akkukat “utántölteni”, mert ezzel akár maradandó károsodást is okozhatunk az akkunak! Vagyis a teljesen feltöltött aksit a hálózatból kihúzva ne kapcsoljuk újra össze az áramforrással, ez káros túltöltést okoz. Az ismételt csatlakozás az áramforráshoz erősen igénybe veszi az egyszerűbb Ni-Cd akkukat, a túltöltés és a mélykisülés kristályosodást okozhat az elektrolitben, mely visszafordíthatatlan károsodást idéz elő.

Akad további különbség is a két nikkel bázisú akkumulátor esetében. A NiMh akkuk töltői hasonlóak a NiCd aksi töltőkhöz, de általában bonyolultabb elektronikával rendelkeznek. Ezért általános szabály, hogy a Ni-Mh töltővel tölthető a Ni-Cd akkumulátor, de a régi, Ni-Cd töltővel nem szabad tölteni az érzékenyebb NiMh akkukat. (Lásd még: "Használhatom a régi Ni-Cd akkumulátor töltőmet az új Ni-MH akkumulátoraim feltöltésére?")

Tanácsaink NiCd és NiMh akkumulátorok töltéséhez:

 

  • Ügyeljen a túlmelegedésre! Ha azt észleli, hogy töltés során melegszik az akku, cserélje le a töltőt!
  • A nikkel bázisú aksik szeretik a gyors töltést, de rosszul bírják a túltöltést, utántöltést.
  • NiCd töltőt ne használja NiMh akkumulátor töltésére!
  • Lítiumos akkuhoz való töltőt se használjon a nikkel aksik töltésére!
  • Ha nem is használja azonnal a töltés befejezése után a nikkeles akkumulátort, vegye le a töltőről azt. A felhasználás előtt esetleg újra csatlakoztathatja a töltőre az akkut, így elérve a teljes töltöttségi szintet.
  • Az új NiMh és NiCd akkuk igénylik a “formázást”, de még a formázás során se hagyjuk a töltőn az ilyen aksikat több napig!
  • Az új, vagy felújított nikkeles akkuk teljes kapacitásukat csak 2-5 teljes feltöltési ciklus után fogják elérni.

nimh akku,nicd akkumulator, nikkel akku töltés

Webáruház készítés