Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

Ólom-sav akkumulátor töltése

Ha tölteni szeretné ólom-sav akkumulátorát, olvassa el cikkünket!

Kémiai összetétel szerint az akkumulátorok leggyakoribb három típusa az ólom, a nikkel és a lítium alapú akkumulátor.
Az ólom-sav akkumulátor a legrégebben használt típus, amely több változatban is előfordul. A mindennapi életben leggyakrabban az autó indító akkumulátoroknál találkozunk ilyen aksikkal. Normál használat mellett az autó generátora egyben töltő is, és nincs különösebb gondunk az akkumulátorral egészen addig, amíg az akkut túlságosan le nem merítjük. A mélykisütött akkumulátort a generátor rendszerint túltölti, ami szintén nem tesz jót az aksinak.
Az ólom-sav akkumulátorok lehetnek nyitottak, részben zártak és teljesen zártak. Eszerint más- és más töltési módot igényelnek. (Lásd korábbi cikkeinket az autó indító akkumulátorokról: A "Rendszeresen ellenőrizz" típusú autó indító akku, A "Próbálj meg lazítani" típusú autó indító akkumulátor, A "Hanyagolás kötelező" típusú autó indító aksi )

Általános jótanácsok ólom-sav akkumulátorok töltése esetén:

  • Az akkumulátort szerelje ki a járműből (felhasználási területről), illetve feltétlenül kösse le a az akkumulátor kábeleket, mégpedig úgy, hogy először a negatív pólusról kösse le először.
  • A töltést szobahőmérsékleten végezze. Bár léteznek olyan töltők, amelyek képesek extrém hőmérsékleti körülmények között is jól tölteni az akkumulátort, az akku élettartama szempontjából az ideális töltési környezet a 20 Celsius fok körüli.
  • Kösse össze az akkumulátor pozitív pólusát a töltő pozitív kimenetével. Ugyanígy járjon el a negatív pólussal is.
  • Az akkumulátor töltőt csak akkor kapcsolja be, amikor már rákötötte az akkumulátort. Ha az akku feltöltött, először kapcsolja ki a töltőt, és csak azután távolítsa el az aksit.
  • Ha a sav hőmérséklete meghaladja az 55 Celsius fokot, szakítsa meg a töltést. (Ezt az intelligens töltők már automatikusan elvégzik.)
  • Nyitott akkumulátor esetén töltés előtt és után is ellenőrizze az akkumulátorban az elektrolit szintet, szükség esetén pedig töltsön utána desztillált vizet. (1 cm-el a lemezek fölötti szintig, illetve a jelölésig.)
  • akkumulátor gyermektől távol tartandóA helyiséget, ahol a töltést végzi, megfelelően szellőztesse. A töltéskor robbanásveszélyes durranógáz keletkezhet, ezért dohányzás és nyílt láng használata tilos, illetve a rövidzárlat elkerülése is fontos.
  • A sav maró anyag, nem gyerekjáték! Tartsa távol az akkumulátortól a gyermekeket, használjon védőkesztyűt és védő szemüveget a nyitott akkumulátorok töltésekor, valamint vigyázzon arra, hogy az aksit ne döntse meg.


Az akkumulátorok teljesítményének legjobb kihasználásához hozzájárul, ha megfelelő karakterisztika szerint töltik fel őket - különösen mélykisütött állapotukból. Ezt az optimális töltési folyamatot 3 lépcsős töltési karakterisztikának nevezzük, melyet csak speciális processzorvezérelt akkumulátortöltők képesek nyújtani. Ilyen töltőket nem, vagy csak ritkán látni a szupermarketek polcain. (Kapcsolódó anyag: Intelligens töltők kontra olcsó akkumulátor töltők )
Ilyenkor az első lépcső a teljes töltés (bulk charging), ahol az akkumulátor a kapacitásának kb. 80%-át visszanyeri a töltő maximális áramú és feszültségű töltése mellett. Amikor az akkumulátor feszültsége eléri az optimális feszültséget, elkezdődik a második lépcső, a kímélő töltés (absorption charge). Ilyenkor a töltőfeszültség állandó optimalizált értéken marad, és a töltőáram folyamatosan csökken egészen addig, amíg az akkumulátor töltöttsége el nem éri a 98% körüli értéket. Itt elkezdődik a harmadik lépcső, a csepptöltés, vagy csepegtető töltés (float charging), amely alacsonyabb töltőfeszültséggel és alacsony (többnyire 1 amper körüli) töltőárammal kímélve tölti az akkumulátort. Ezzel az utolsó lépcsővel az akkumulátor töltöttsége eléri vagy megközelíti a 100%-os értéket. A csepptöltés ideje alatt az akkumulátor nem melegszik és a töltöttségi szintje közel 100%-os marad hosszú idejű pihenés alatt is. Az akkumulátorok feszültségi, áramerősségi, felépítési jellemzői alapján eltérő töltési karakterisztikát igényelhetnek, ezeket általában a gyártók az adott típusra optimalizált processzorvezérlés, vagy saját típustöltő segítségével oldják meg.

Kérjük, töltés előtt minden esetben olvassa el alaposan az akkumulátor töltő és az akkumulátor használati utasítását!i azokat.

Webáruház készítés