Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 13:07

Akkumulátorok töltése

Akkumulátor töltők használatakor van néhány általános szabály, amely az akku élettartamát meghosszabbítja.

Az akkumulátor energiatároló berendezés, amely töltéskor a bevezetett villamos energiát vegyi energiává alakítja át, vegyi energia formájában huzamosabb ideig tárolni tudja, majd kisütéskor villamos energiává alakítja vissza. (Wikipédia)
Az akkumulátor élettartama vásárlóink visszajelzései alapján az egyik legfontosabb tulajdonsága egy akkunak. És ez érthető is, hiszen egy új akkumulátor, egy utángyártott aksi vagy akár egy akkufelújítás is mind-mind érzékenyen érintik a pénztárcánkat. A kulcs a hosszú élettartamú akkumulátorhoz a megfelelő töltés, és a megfelelő akku töltő.

Általános szabályok akkumulátorok töltéséhez:

  • Ne tartsuk feltöltetlen állapotban az akkut, mert az elektródák szulfátosodnak, és tartósan károsodnak.
  • A fenti szabály értelmében minden kisülést (teljes lemerülést) a lehető leghamarabb egy feltöltésnek kell követnie
  • A feltöltés az aksi kémiai összetételének megfelelő eljárás szerint kell, hogy történjen (Lásd korábbi cikkünket A töltendő akkumulátor típusának meghatározásáról)
  • Általánosan jellemző, hogy a töltést ideálisan lassan, a kapacitás (Ah-ban megadva) tizedrésznyi áramával (A-ban megadva) kell végezni. (Erről szól korábbi cikkünk a töltendő akkumulátor teljesítményének meghatározásáról)(Például 12Voltos, 55Ah-ás akkut általánosan, ideális esetben 5,5 Amperrel célszerű tölteni.)

Még néhány jó tanács akkumulátor töltséhez:

  • Az akkumulátort mindig szobahőmérsékleten töltse fel. Bár akadnak olyan töltők, amelyek alkalmasak szélsőséges hőmérsékleti körülmények között is tölteni az aksit, az ideális környezet az akkumulátor számára a normál, szobahőmérséklet. Ezért ha a laptopját, telefonját, navigátorát az autóban hagyta akár egy forró nyári napon, akár egy jeges téli éjszakán, előbb mindig hagyjon időt zárt térben a hőmérséklet kiegyenlítődésére, és csak ekkor helyezze a töltőre az akkumulátort.
  • A fentiek tükrében ha nyáron töltés közben kikapcsol a töltő, de még gyanúsan kevés ideig töltött, várjunk kicsit. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy egyszerűen túlmelegedett az akkumulátor, és az intelligens töltő az akku védelme miatt lekapcsolt. Hűtsük tehát le az aksit, hogy a túlmelegedés ellen védő elektornika kikapcsoljon.
  • Felesleges éjszakára töltőn hagyni a mobil eszközeinket. Csak az áramot fogyasztjuk így, a kapacitást nem növeljük. Ha csak este van lehetőségünk tölteni, akkor lefekvés előtt 1-2 órával tegyük a telefont/olvasót/táblagépet/notit töltőre, és amikor feltöltött, áramtalanítsuk a töltőt is.


Következő cikkeinkben az akkumulátorok típusa szerint is megvizsgáljuk, hogyan lehet a legoptimálisabb módon tölteni azokat.

akkumulátor töltő

Webáruház készítés