Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

Hogyan válasszak akkumulátort?

Ha már úgy érzi, az ideje új akkut venni, vagy felújítani a régit, adódik a kérdés: honnan fogja tudni, milyen legyen az új aksi? Nos, nem olyan bonyolult a helyzet, mint elsőre látszik.

3. Hogyan válasszak akkut?

 

Egyre kevesebb ideig bírja a laptopja (telefonja/órája/fúrója/egyéb elektromos berendezése) egy szusszal? Folyton lemerül, csipog, nem viszi olyan erővel, menteni kell, másikat elővenni, és egyáltalán, csak a baj van vele? Itt az ideje új akkumulátort venni, vagy felújítani a régi aksit!
De honnan fogja tudni, milyen legyen az új akku?
Nos, nem olyan bonyolult a helyzet, mint elsőre látszik.

Először is tudni kell, hogy milyen géphez használja az akkumulátort. Vagyis érdemes felírni a felszerelés gyártóját és az adott modell nevét. Például: Toshiba Satellite Pro 400, vagy Makita 1051D. Webshopunkban igyekszünk gyártók, márkák szerint csoportosítani a termékeket, így akár már ez alapján is keresgélhet az akku kategóriák között.
A másik, amit megnézhet, az maga az aksi. Ehhez persze ki kell venni a felszerelésből. Ha ez megvan, az akkumulátoron lévő címke sokat segít a megfelelő akku kiválasztásában.

laptop akkumulátor címkéje

 

Az akkumulátor modellszáma (ami nem azonos az eszköz modell elnevezéssel) nagyban segít.
Ezzel az információval felszerelkezve már körülnézhet a weblapon, szinte 100%, hogy be fogja tudni azonosítani az akkuját.
Mellesleg, ha már a kezében van akkumulátor, érdemes összehasonlítani az oldalon található termékképpel. Ha a formája, alakja nagyon eltérő, akkor valamit elnézett, keressen tovább!
Az akku címkéjén fog találni információt az akkumulátor feszültségéről is. (Fontos: ez nem azonos a tápegység feszültségével). Valami ilyesmit keressen, hogy 7,2V, vagy 14,4V. Általános szabály, hogy az új aksi feszültsége meg kell, hogy egyezzen az eredeti akku feszültségével. Akadnak azonban modellek, melyekhez többféle feszültségű akku is megfelelő lehet. Ahol erre lehetőség van, ott a töltőelektronika intelligensen tudja kezelni mindegyiket, így a különbség nem okoz problémát.
Hasonlóan érdekes információ az akkumulátor kapacitása. Ezt általában Amperórában (mAh), vagy -ritkábban- Wattórában (Wh) adják meg. Magas amperóra besorolás hosszabb használati időt jelent, és nem okoz összeférhetetlenséget. Tehát ha megteheti, válasszon olyan akkut, aminél ez az érték minél magasabb.
Szintén az akkumulátor címkéjén talál információt az aksi kémiai felépítéséről. Ez lehet például li-ion, Ni-Mh vagy Ni-Cd. Itt általános szabály, hogy az új akku kémiai felépítése egyezzen meg a régiével. Bizonyos esetekben lehet váltani pl. Ni-Mh-ról Li-ionra, de készüljön fel, hogy akkor valószínűleg a töltőjét is le kell majd cserélni. (Az akkuk kémiai felépítéséről korábbi cikkeink: Mi a különbség a Ni-Mh, Ni-Cd és a Li-ion akkumulátor között? , Az akkumulátor besorolása, jellemzői ) Vásárláskor mindenesetre elég csak tudni a típust, a többi kevésbé lényeges.
Az akkumulátor frissessége kulcsfontosságú. Minél tovább áll az akku egy polcon (Önnél otthon, vagy egy nagy üzletlánc raktárában), anélkül, hogy feltöltenék és lemerítenék, annál többet veszít a kapacitásából. Akkumulátor felújításnál mi például mindig frissen gyártott cellákat használunk, mert csak így tudjuk biztosítani a jó minőséget. Sok akkun szerepel a gyártási idő. Ne feledje, minél frissebb egy akku, annál jobb!

Webáruház készítés