Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

3 lépés akkumulátor töltő választáshoz: #1

Miután tisztáztuk, hogy miért jó minőségi akkumulátor töltőt vásárolni, lássuk, mi az a három lépés, amelynek segítségével könnyedén válogathat az akku töltők közül. Íme, az első lépés.

1. Lépés: a töltendő akkumulátor típusának meghatározása

Az első kérdés, amit tisztázni kell, az az, hogy a töltő milyen aksit fog tölteni?

Figyeljünk az akkumulátor kémiai felépítésére (Ni-Cd, Li-ion, Ni-Mh, egyéb).

Figyeljünk az akku egyéb megnevezésére, például ilyesmikre: karbantartást nem igénylő (kérdés, ez mit takar, lásd korábbi cikkünket autó indító akkumulátor témában), nedves cellás aksi, AGM (felszívódó üvegfátyol) akkumulátor, zselés vagy VRLA (szeleppel szabályozott ólom-sav) akku.

Miért fontos ezeket tudni? Mert a legtöbb esetben az új, korszerű töltők tölteni fogják az összes aksi típust, kivéve a zselés akkumulátort. Néhány zselés, vagy savas akku töltő azonban alkalmas minden aksi típus töltésére is. Viszont biztos, hogy a Ni-Cd, Ni-Mh, Li-ion akkumulátor töltők nem alkalmasak savas akkuk töltésére. Nem szabad a zárt savas / zselés / VRLA aksikat autó akkumulátor töltőkkel tölteni. Ezekben ugyanis nem folyadék állapotban van az elektrolit. Emiatt nem szabad nagy áramokkal tölteni ezeket az akkukat,mert nagy árammal töltés közben elindul egy gázképződés. Ez egy autó aksinál nem gond, mert szépen pezseg és kiszellőzik. A zárt akkumulátorok viszont felfújódnak, mint egy labda, és tönkre mennek. Zárt savas akkuk esetében fontos még tudni, hogy üvegszövetre felitatott elektrolitos, vagy zselés akkumulátorról van szó. Bár mindkettőnél meg van kötve a folyadék halmazállapotú elektrolit, de az egyik aksi típusnál felitatják egy üvegfátyolra, a másiknál pedig valamilyen anyaggal zselésítik azt. (Lásd még korábbi cikkünket a laptop akkumulátor Ni-Cd töltőkről.)

akkumulátor elem típusok

Webáruház készítés