Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

Hajlítható akkumulátor a hajlítható mobilhoz?

Facebook oldalunkon már beszámoltunk a hajlítható mobiltelefon koncepciójáról. Az eszköz végső elterjedésének akadálya a megfelelő akkumulátor hiánya volt. A hírek szerint azonban elkészült a hajlékony akkumulátor.

Hajlékony mobilhoz hajlékony akkumulátor?

 

Egy dél-korai vállalat rájött, hogyan lehet rugalmas, változtatható formájú li-ion akkumulátort készíteni, ami komoly előrelépés lehet a hajlékony mobiltelefonok gyártásában. A dél-koreai Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Lee Sang-Young professzor által vezetett csoportja alakváltó és folyékony polimer elektrolitokkal folytatott kísérletek során jött rá, hogy a technológia hajlékony akkumulátor készítésre is alkalmas lehet.

Az új akkumulátorok úgy készülnek, hogy az elektródákhoz használt polimer elektrolitokat harminc másodpercig ultraviola sugárzásnak teszik ki. Ez a gyártástechnika gyorsabb, mint amit a hagyományos telepeknél használnak.

Az új akkumulátorok nem csak felhasználási területük miatt előnyösek, hanem stabilabbak, mint a "hagyományos" li-ion akkumulátorok. A jelenleg használt, szilárd akkumulátorokban a folyékony elektrolitokat elválasztó film hő hatására megolvadhat, így a pozitív és negatív összetevők keveredhetnek egymással, ami robbanáshoz is vezethet. Az új, rugalmas akkumulátorok ezzel szemben szilárd anyagokat tartalmaznak, így nagyobb a stabilitásuk, mint a most használt akkumulátoroknak. (Ez megkönnyíti a biztonsági ellenőrzést, repülőn való szállításukat is.)

Bár elterjedésükhöz nyilván még szükség van néhány évre, az igény már érezhető a kijelzők és a mobil eszközök tervezői részéről.

Kérdés persze, hogy mihez kezd majd az átlag felhasználó egy hajlítható telefonnal... Hogyan fogunk telefonálni rajta? Talán a az e-könyv olvasók területén használhatóbb lesz ez a találmány, vagy egy ceruza méretűre feltekerhető kijelző egy lézer érzékelésű billentyűzettel zsebre tehetővé tesz egy egész notebookot a jövőben. Ön szívesen fogadnának egy újságba, postán küldött hirdetési levélbe csomagolt, hajlékony telefont promóciós eszközként? Ossza meg velünk véleményét facebook oldalunkon, addig is íme egy-két kép a lehetséges jövőről:

hajlítható mobiltelefon akkumulátor

hajlítható eolvasó tablet akkumulátor

 

Webáruház készítés