Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

OK, a jövőben vigyázni szeretnék az autó indító akkumulátorra. Mit tegyek?

Lecserélte az autó indító akkumulátorát? Vagy csak szeretne a jövőben jobban vigyázni a régi aksijára? Íme három akkugyilkos tényező, amit könnyen kivédhet!

OK, a jövőben vigyázni szeretnék az autó indító akkumulátorra. Mit tegyek?

Mint már többször is említettük, akkumulátor csere esetén, téli, illetve nyári időszak előtt ellenőriztesse autója töltő- és indító-, valamit elektromos rendszerét.

Ezen felül azonban akad néhány, főleg a "Rendszeresen ellenőrizz" és a "Próbálj meg lazítani" típusú akkuknál jelentkező folyamat, amelyek lassan, de biztosan kivégezhetik aksinkat. Egy jó minőségű akkumulátor töltővel azonban még ezeken is segíthet, és így kitolhatja az akku élettartamát.

#1 Akkugyilkos: a szulfátosodás!

Amikor az akkumulátor lemerül, az ólomszulfát kikristályosodik, és ha nem töltjük fel mielőbb, ezeknek a kristályoknak a megnövekedése miatt az akku veszít kapacitásából. Ha az aksit nem szulfátmentesítjük, az ólomszulfát kristályok lerakódnak a lemezekre, így az akkumulátor veszít teljesítményéből,és idő előtt használhatatlanná válik.
A korszerű töltök (például CTEK) szulfátmentesítik az akku lemezeit a lerakódott ólomkristályok feloldásával.A szulfátmentesítés után az aksi visszanyeri részleges vagy eredeti kapacitását.

#2 Akkugyilkos: a kiszáradás!

Ha az aksit túl magas elektromos feszültséggel töltjük, a feszültség hatására beindul a vízbontás, ezáltal a sav túlsűrűsödik,az akkumulátorlemezek felső része kiszárad, ami helyrehozhatatlan károsodást okoz, és az akku tönkremeneteléhez vezet. Gyengébb technológiájú töltők használata felgyorsítja az akkumulátor kiszáradását, és azok könnyen túltöltődhetnek, ezek használata a keletkező durranógáz miatt fokozottan robbanásveszélyes!!! A korszerű töltők az akku állapotának legmegfelelőbb maximális töltőárammal és minimális folyadékveszteséggel töltenek, automatikusan csökkentik az áramerősséget, hogy elkerüljék az aksi túltöltését.

#3 Akkugyilkos: a savrétegződés!

Ha a Ca/Ca ötvözetű akkumulátorok 40-50% alatti szintre merülnek,savrétegződés indul meg, ami azt jelenti, hogy a savból a víz kiválik és különálló réteget alkot. Ez az akku kapacitásának csökkenéséhez és gyors élettartam rövidüléshez vezet. Vannak olyan töltők - például a CTEK - melyeknek Recondicionáló funkciója speciálisan arra lett kifejlesztve,hogy megszüntesse a savlerakódást és a savrétegződést, és ezzel az aksi visszanyerje eredeti kapacitását és meghosszabbítsa élettartamát. Ez a recondicionáló funkció kiegyenlíti az akkumulátor savat,így az akkuban helyreáll a savsűrűség, ez pedig lehetővé teszi, hogy az aksi felfrissüljön, visszanyerje töltési kapacitását,és megnövelje élettartamát.

Ha szeretne tehát hosszú élettartamú akkumulátort, érdemes megfelelő minőségű akku töltőt is választania. Ezek nem csak az aksit kényeztetik, hanem Önnek is nagyobb kényelmet nyújtanak!

Webáruház készítés