Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

Hogyan kezeljem az autó indító akkumulátort, ha leállítom az autómat?

Elutazna pár hétre autó nélkül? Vagy télen ritkán autózik? Nem mindegy, hogyan bánik autója akkumulátorával! Íme néhány trükk, hogy jobban bírja az aksi az állást.

Hogyan kezeljem az autó indító akkumulátort, ha leállítom az autómat?

 

Azon autós társainknak, akik pl. télen nem, vagy csak ritkán használják járművüket, érdemes alacsony önkisülésű akkumulátort vásárolniuk. A korszerű akkuk egyik  fontos jellemzője az önkisülés alacsony mértéke. A hagyományosnak tekinthető hibrid akksik önkisülése típustól függően 3-8 hónap között van, míg a kalcium ötvözésűeké 16-18 hónap 50%-ig. Ha tudja tehát, hogy az autót ritkábban indítja be, érdemes már az akkumulátor vásárlásakor (vagy a következő aktuális akku cserénél) figyelni arra, hogy milyen típusú aksit választ.

Fontos ellenőrizni az autó statikus fogyasztását, amely akkor mérhető, amikor azt gondoljuk, hogy minden ki van kapcsolva. Hosszabb állás után komoly meglepetést tud okozni a lassan kiürített, indításképtelenné vált akkumulátor. Ha 50mA fogyasztást mérünk, akkor számítanunk kell arra, hogy egy 55Ah-s teljesen feltöltött akkumulátor kb. 20 nap alatt indításképtelenség határára érkezik. Ennél nagyobb áramfogyasztást már szinte kötelező megkeresni és megszüntetni. Abban az esetben, ha nem szüntethető meg a kritikus érték feletti fogyasztás, három dolgot tehetünk:

  • levesszük az akkusarut,
  • kettős feszültségkorláttal működő automata töltőre kapcsoljuk az akkut folyamatosan,
  • kb. kéthetente az akkut feltöltjük.
Webáruház készítés