Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

Mire figyeljen autó indító akkumulátor vásárlásakor?

Milyen a korszerű autó indító akkumulátor? Mikor kell ellenőriztetni az autó indító- és töltő rendszerét? Akkus tippek autósoknak!

Mire figyeljen autó indító akkumulátor vásárlásakor?

 

A korszerű autó indító akkumulátor a lehető legjobban tűri a modern autók megnövekedett motortér hőmérsékletét. Ezek az ón-kalcium ötvözésű, expandált lemezes akkuk. Komolyan hangzik a kifejezés? A lényeg az, hogy ezekben az akksikban magasabb hőmérsékleteken sem képződik rácskorrózió, érzéketlenebbek az elmaradt nyári karbantartási problémákkal szemben.

Ennek az az oka, hogy az ón-kalcium ötvözésű lemezek áramfelvétele feltöltődéskor még növekvő hőmérséklet esetén is csökken, szemben a hagyományos akkumulátorokkal, melyeknél növekedhet.

A feszültségszabályozó ma már az autók többségében hőmérséklet függő szabályozást valósít meg. Melegben a töltőfeszültség kisebb, hidegben magasabb lehet. Pl. a 13,7V nyári melegben jó érték, télen -15oC esetén alultöltést okoz. A hőmérséklettől független szabályzóknak csak abban az esetben van komoly jelentőségük, amikor az akku közel állandó hőmérsékleten üzemel vagy nincs a motorral közös hőtérben (pl. IFA teherautó). Indítási biztonsága érdekében ellenőriztesse autója töltő és indítórendszerét tél és nyár előtt is.

A kalcium ötvözésű rácslemezek ezzel összefüggő további előnye, hogy a feltöltődési folyamat végén a töltőárama gyakorlatilag nullához közelít. A hibrid, öntött lemezes akksik a nagyobb belső önkisülés és helyi mikroelemek képződése miatt töltött állapotban is felvesznek több száz mA-t, idősebb állapotukban akár néhány A-t is. Ez szintén a belső hőmérsékletük növelésére fordítódik. Már csak ezért is megéri jobb minőségű, hosszabb élettartamú, nagyobb biztonságot kínáló, korszerű autó indító akkumulátort választani.

Webáruház készítés