Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

Tényleg segít, ha a hűtőben tartom az akkumulátorokat?

Hogyan tárolja helyesen a használaton kívüli akkumulátort? Íme egy hiedelem, ami elterjed az akku tárolásáról - lássuk, igaz-e?

Tényleg segít, ha a hűtőben tartom az akkumulátorokat?

Igen, de csak akkor, ha száraz helyen vannak. Minél magasabb a hőmérséklet, annál több a szabadon szálló ion, vagyis önmagát meríti le az akku. Elsődleges akksikat (D-k, C-k, AA-k, AAA-k, 9 voltosak, stb.) hűvös környezetben tartva lelassíthatjuk ennek a folyamatnak a mértékét. Ennél fogva minden akkumulátornál hosszabb tárolhatósági időt tapasztalhatunk, még ha nincs is használatban. Bárhogy is, ha így cselekszünk, fontos, hogy az akkukat amennyire csak lehet, szárazon tartsuk, légmentes tárolóban, a hűtő legszárazabb részében - például az ajtóban. A hűtőben hosszú ideig nedvességnek kitettség az akksiban belső korróziót okozhat. Amikor a hűtőből kivesszük az elemeket, használat előtt hagyjuk, hogy felmelegedjenek szobahőmérsékletre.

A leggondosabb tárolás mellett is fontos, hogy havonta egyszer szobahőmérsékleten lemerítse és feltöltse az akkut. (Egy teljes feltöltési ciklust hajtson végre.) Különben az akkumulátor gyorsan "kiéghet".

Webáruház készítés