Kérdése van? Kérjük írjon emailt! rendeles@li-ion.hu

Akkumlátor, aksi információk

Mi az az akkumulátor memória effektus?

2015.01.01 08:07
Hallott már az akkumulátor memória effektusáról? Ha igen, azért olvasson tovább, ha nem, akkor azért, hogy tovább használhassa akkuját!

Mi az a "memória effektus"?

A memória hatás leginkább az Ni-Cd, és kevésbé az Ni-MH akkuknál fordul elő. Li-ion akkumulátorokra nem jellemző.

Ez azt jelenti, hogy ha egy akkut többször csak részben merítünk le mielőtt feltöltenénk, akkor az akku "elfelejti", hogy még tovább, teljes kapacitásáig lemeríthető. Egy érthető példa: ha rendszeresen teljesen feltölti az akkuját, de utána csak 50%-át használja fel ennek a teljesítmények a következő újratöltés előtt, akkor végül az akku nem fog tudomást venni a további 50% kapacitásról, amely így felhasználatlanul fog maradni. Az akku még mindig működőképes lesz, de csak az eredeti teljesítmény 50%-áig. Ahhoz, hogy elkerüljük a fenyegető "memória hatást", végre kell hajtani a teljes feltöltési folyamatot (teljesen feltölteni, és aztán teljesen lemeríteni az akkut) legalább két- vagy háromhetente egyszer. Az akku lemerítéséhez ki kell húzni a berendezés csatlakozóját, és hagyni kell, hogy az az akkuról üzemeljen addig, amíg megszűnik működni. Így biztos, hogy egészséges marad az akkumulátor.

Figyelem! Lítium-ion akkumulátorok esetében nincs memória hatás. A fejlettebb, érzékenyebb gépek (tabletek, okos telefonok, laptopok) viszont kifejezetten érzékenyek az akku teljes merítésére. Ezért ezeknél a készülékeknél akkor töltse fel az aksit, amikor erre automatikusan figyelmeztetést kap, vagy amikor a használati utasítás javasolja!