Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 08:07

Hogyan lehet akkumulátorokat összekötni?

Egy kis technikai információ az akkumulátorokkal komolyabban foglalkozóknak. Emlékszik még a soros és a párhuzamos kapcsolásra? Nem olyan bonyolult, és érdekes infókat tudhat meg akkuja felépítéséről.

Hogyan lehet akkumulátorokat összekötni?

Figyelem! Akkumulátorok (elemek) összekötésekor minden egyes akkunak megegyező amper és feszültség besorolásúnak kell lennie!
 
Az akkukat köthetjük sorosan. Az első akku pozitív végződése csatlakozik a második akku negatív végződéséhez; a második pozitív végződése a harmadik negatív végződéséhez csatlakozik, és így tovább. Az összekötött akkumulátorok feszültsége az egyes akkuk feszültségének az összege lesz. Az akkuk kötése: pozitív a negatívhoz, ez a pozitívhoz, ez a negatívhoz, és így tovább. Az akku teljesítménye változatlan.
 
Az akkukat párhuzamosan is köthetjük. Az első akku pozitív végződése a második akku pozitív végződéséhez csatlakozik, a második akku pozitív végződése a harmadik pozitív végződéséhez csatlakozik; az első akku negatív kivezetése a második akku negatív kivezetéséhez csatlakozik, a második negatív végződése a harmadik negatív végződéséhez csatlakozik, és így tovább. Az akkuk kötése: pozitív a pozitívhoz és negatív a negatívhoz. Ilyen kiépítés esetén az akkuk kapacitása az egyes akkuk teljesítményének az összege lesz, míg a feszültség változatlan.
 
Például 5 db 6V 10AH akku sorban kötve egy olyan akku sort eredményez, amely 30 voltos és10 AH-ás. Ugyanezen elemeket párhuzamosan kötve olyan akku sort kapunk, amely 6 voltos és 50 AH-ás. Általában a gépi akkukat hasonlóképpen kivitelezik. Hat kétvoltos cella sorosan kötve egy 12 voltos elemet ad. Sok Ni-Cd akku hasonló elrendezésű.

Webáruház készítés