Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 16:07

Mi a különbség a Ni-Cd, Ni-MH és a Li-ion akkumulátor között?

Lítiumos aksi, metál hidrid akku, kadmiumos akkumulátor... Önnek se volt erőssége a kémia? Egy pár sorban tisztázzuk, mi a különbség a ma leginkább elterjedt akkumulátor típusok között.

Mi a különbség a Ni-Cd, Ni-MH és a Li-ion között?

Li-ion (lítium - ion). Ez az egyik legújabb elemfajta. Ugyanakkor ez a legkönnyebb akku, amely jelenleg kapható, és így is több energiát biztosít, mint a többi elem fajták. Nagyon elterjedt a telefonok, könnyű és kicsi média hordozók körében. Nincs ismeretünk memória hatásról, és a legegyszerűbb kezelni is ezt a típust. A hátránya, hogy ennek a legmagasabb a fejlesztési költsége, így az ára általában számottevően magasabb, mint a többi elem típusnak.
 
Ni-MH (nikkel metál hidrid). Ez a típus még mindig gyakran használt a laptop számítógépek esetében (bár a Li-ion mára már népszerűbbé vált.). Ennek az akku típusnak viszonylag alacsony az előállítási költsége, így általában olcsóbb, mint a Li-ion. Ez az elem típus hajlamos a memória hatásra, így fontos, hogy megfelelően kezeljük az Ni-MH akkut, ha szeretnénk a legjobb használati időt elérni.
 
Ni-Cd (nikkel kadmium). Ez a legrégebbi elem típus, és általában régebbi laptopokban található. A legfőbb előnye ennek az elem típusnak, hogy nagyobb terhelést is bír, így aztán leggyakrabban hordozható elektronikus szerszámokhoz, szerszámgépekhez, fúrókhoz, vagy olyan berendezésekhez használják, amelyek sok energiát igényelnek a hatékony működéshez. A hátránya ennek az akku típusnak, hogy közismerten elszenvedi a memória hatást. Ezért nagyon fontos a megfelelő használat ennél a típusnál, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy a leghatékonyabban használjuk.

Webáruház készítés