Akkumlátor, aksi információk
2015.01.01 11:20

Mi az akkumulátor?

Akkumlátor, aksi, akku, akumlator... hányféleképpen keresik nálunk! De mi is igazából az akku? A hivatalos meghatározást itt és most megadjuk!

Mi az akkumulátor?

Akkumulátor lehet bármely berendezés, ami energiát tárol későbbi felhasználásra. Az akkumulátor szót használjuk olyan elektrokémiai berendezésre, amely kémiai energiát galván cella segítségével elektromossággá alakít. A galván cella egy nagyon egyszerű szerkezet, amely két elektródából (anódból és katódból) és egy elektrolit oldatból áll. Az akkuk egy, vagy több galván cellából állhatnak.
 
Az akku egy villamos tároló berendezés. Az akkumulátor nem gyárt elektromosságot, hanem eltárolja azt. Ahogy a vegyi anyagok kicserélődnek az akkuban, az elektromos áram elraktározódik, vagy kibocsátódik. Az újratölthető akkuk esetében ez a folyamat sokszor megismételhető. Az akkuk nem 100%-os hatékonyságúak - az energia egy része elvész, mivel hő- és kémiai reakciók lépnek fel a töltés és a lemerülés során. Ha 1000 wattot használunk fel egy akkuból, akkor akár 1200 watt, vagy még több szükséges a teljes feltöltéséhez. A lassabb töltési és lemerítési sebesség hatékonyabb. Egy 6 órás töltés után 180 amperórás akku akár 220 amperórás is lehet egy 20 órás töltés után, és 260 amperórát is elérhet 48 órás töltés után. Általában egy grafit-sav akku hatékonysága 85-95%, a lúgos és a Ni-Cd akkunak kb. 65%.

Webáruház készítés